Här kan du inspireras om det som händer hos oss på Martin & Servera. Du möter våra kursledare, får mer information om nyheter i vårt breda sortiment av tjänster och kan läsa våra inspirationsmagasin.
Vi rekommenderar
Inspiration
Vår egen granola – handrostad och ekologisk
Upptäck Martin & Servera Premium Granola – en lyxig, krispig och helt glutenfri granola, handrostad i Nacka. Den är gjord på noggrant utvalda, naturliga ingredienser utan tillsatser och sötad med agave för en behagligt balanserad smak.
Sommarsäsongen innebär fler gäster och högre tempo för många restauranger. Med rätt förberedelser blir service och arbetsmiljö bättre – och kunderna nöjdare. Här är en checklista för en effektiv och lönsam sommarsäsong.
Sommaren är här och vi hoppas att du får en riktigt fin försäljning. Med kampanjpriser, inspiration, kostnadsfria digitala tjänster och utvalda erbjudanden finns vi här för att stötta dig.
Nudging: Så lockar du gästerna att göra goda klimatsmarta val
Genom att förstå vilka beteenden som påverkar dina gästers val, kan du med enkla medel hjälpa dem att välja hållbart, utan att det känns påtvingat. Med hjälp av nudging kan du skapa en meny som både är grön, lönsam för dig och uppskattad av dina gäster.
Med de ökade kaffepriserna är det många som ser över sin kaffeförbrukning. Bakgrunden till de stigande priserna är bland annat dålig skörd som drivit upp råvarupriset. Här har vi samlat tips på hur du kan tänka för att få ut så mycket av ditt kaffe som möjligt.
Att driva en lönsam restaurang kräver koll på många detaljer. Det handlar om allt från att utnyttja säsongens råvaror och hitta bra avtal, till att välja smarta tjänster som förenklar arbetet. Att se över vilka varor som kan bytas ut mot mer prisvärda alternativ och ha bra rutiner för att minska svinnet gör också stor skillnad i vardagen.
Äntligen går vi mot ljusare tider! Efter flera år av dåliga förutsättningar och sinande kassor, spår Food & Friends senaste trendspaning att pendeln nu svänger mot ett bättre ekonomiskt läge för restaurangbranschen, med spännande crossovers, mer fokus på hälsa och lyxigare matkonsumtion som följd.
Vi är övertygade om att vi i restaurangbranschen tillsammans kan visa vägen mot framtiden. Därför har vi skapat den här kokboken. Här hittar du både nya sätt att tänka och rätter som kan bli framtida, klimatsmarta krogklassiker. Från kockar till kockar.
Martin & Serveras egen 50/50-färs – näringsrik, god och lättanvänd
En innovation för att bidra till restaurangbranschens förflyttning mot lägre klimatavtryck. Färsen innehåller svensk nötfärs och svenskodlad baljväxtfärs och är en näringsrik, god och lättanvänd färs, som effektivt minskar klimatavtrycket i klassiska färsrätter och underlättar jobbet för alla professionella matlagare som vill servera hållbara måltider.
Det är viktigt att dina glas ser klara och glänsande ut, inte bara för synintrycket. Minsta beläggning kan dessutom påverka dryckens smak. Genom att installera vårt system för polerfria glas blir glasen klara direkt och behöver inte efterputsas för hand.
Vi tar pulsen på Ludwig Tjörnemo, kursledare för Modern bistromat. Han delar med sig av sina tankar kring hållbarhet, sin syn på modern bistromat och berättar om vad du som kursdeltagare kan förvänta dig av kursen.
Bland våra egna märkesvaror hittar du pålitliga basvaror och delikatesser till julens alla serveringar. Botanisera i sortimentet och hitta menyklassiker som ger bättre marginaler!
Kål, lök och rotfrukter är både prisvärda och hållbara och fyllda med näring och smak. Här kan du inspireras av vintersäsongens svenska grönsaker och ta del av recept som hör årstiden till.
Kosttillskott med rödalger minskar metanutsläppen från kor
I ett nytt innovationsprojekt, som Martin & Servera deltar i, fick nötboskap på Gotland äta foder med tillskott av röda alger. Resultatet visade sig bli kraftigt minskade metanutsläpp från de djur som fick tillskottet.
Efter en tid av sommarsmaker går vi in i nästa matsäsong. Här hittar du råvarorna du behöver, inspiration och kunskap om några av våra mest populära skaldjur.
I höstas ramlade ett gäng förväntansfulla matproffs in i GastroMerits kurslokaler. Alla med ambitionen att bli diplomerade kökschefer efter en termin av djupdykningar i affärsstrategier, sälj och rekrytering.
Vi har tagit pulsen på restaurang Logens Caroline Salminen och Eric Håkansson på resan till att bli diplomerade kökschefer.
Fiskhallen är känd för hållbarhetstänk och innovation. Hela verksamheten bygger på hållbarhet – från val av producenter till förpackning och leverans till slutkund, och så förstås själva fisken.
Nu när kylan gjort intåg längtar vi efter mat som både värmer och mättar. Vi har samlat ett gäng recept där höstens råvaror och smaker står i fokus. Råvaror i säsong smakar inte bara mer och är mer näringsrika - de är generellt också billigare då utbudet är större. Inspireras av recept med vilt, höstfavoriten svamp och svenska rotfrukter.
Skapa mervärde för din gäst med berättelsen bakom råvaran
Granskottsolja på handplockade, ekologiska granskott eller hemystad ost från gårdsbetande kor? Hur vi väljer att kommunicera vår meny spelar en stor roll för gästens upplevelse. Genom att berätta historien bakom de svenska, regionala råvaror du använder höjer du värdet på din meny och gör måltiden till en inspirerande helhet.
Lönsamhet och hållbarhet går hand i hand. Med medvetna val genom hela ledet från avtal till planering och med ögonen på svinnet kan du göra stor skillnad både för din lönsamhet och för miljön.
För att din vardag ska bli enklare och mer lönsam har vi förhandlat fram bra avtal och utvecklat en rad smarta digitala tjänster. Allt från kortinlösenavtal till inventering och rekryteringshjälp. För att underlätta för dig har vi samlat ihop några av våra bästa tips för att du ska få mer tid över i din verksamhet och skapa en lönsam restaurang.
Sorundahallarnas grönsaksavfall del i helt cirkulär fiskodling
Genom att samla aktörer från hela livsmedelskedjan med fiskodlare, fodertillverkare, livsmedelsgrossister, restauranger och dagligvaruhandel, har Axfoundation och SLU tillsammans med bland andra Axfood, Sorundahallarna, Urban Deli och Älvdalslax bevisat att det går att odla en miljövänlig och smakrik svensk fisk i stor skala. I ett pilotprojekt delfinansierat av Vinnova har en grön hållbar regnbågslax av hög gastronomisk kvalitet tagits fram.
Vill du ta din bar till nästa nivå? Då kan vi erbjuda ett sortiment av både dryck, tillbehör och utrustning utöver det vanliga. Med unika produkter från flera av bolagen i Martin & Servera-gruppen kan vi skräddarsy ditt erbjudande.
Klimatvärden per produkt - vi gör det enkelt för dig att välja klimatsmart
Vi vill alltid underlätta för dig att göra medvetna och hållbara val när du gör din beställning hos oss. I vår e-handel kan du därför se klimatpoäng och CO2-ekvivalenter per kg produkt, så att du enkelt kan jämföra olika produkters klimatpåverkan. Med hjälp av klimatvärden framtagna av företaget Consupedia kan du enkelt se hur klimatsmart en produkt är i jämförelse med andra livsmedelsprodukter i databasen.
På Martin & Servera Restaurangbutiker i Årsta och Bromma hittar du allt från färskvaror, frukt, grönt och konfektyr till drycker, kaffe, engångsmaterial, porslin, glas och köksmaskiner. Ett sortiment som gör din vardag lite enklare.
I utförsäljningslistan presenterar vi artiklar som av någon anledning inte kan säljas till ordinarie pris. Det handlar om artiklar med kort datum eller skadad kartong till exempel.
Partnererbjudanden sparar tusentals kronor till Martin & Servera-gruppens kunder
De restauranger som går genom Partnertjänster kan ta del av ett brett utbud av förmånliga avtal och erbjudanden som till exempel kortinlösenavtal, el och försäkringar.
Under den relativt korta tid som dina gäster besöker din restaurang ska du få dem att känna sig välkomna, sedda och nöjda med besöket. Helst så nöjda att de spenderar lite mer pengar än de hade tänkt sig. Dessutom vill du gärna att de är så nöjda att de glatt berättar vidare för både familj och vänner om hur bra upplevelse det var!
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.